Blog

Terug van weggeweest: de klassieke schoenen van Vans

Hoewel de Vans schoenen nooit helemaal van de radar zijn verdwenen, zijn ze de laatste jaren wel heel nadrukkelijk aanwezig in het straatbeeld. Waren het eerst vooral skaters die het merk konden waarderen, vandaag de dag is het een populaire vrijetijdsschoen die door jong en oud gedragen wordt.

Het merk Vans

In 1966 richtten twee broers in Californië de Van Doren Rubber Company op, het bedrijf dat canvasschoenen met het merk Vans ging produceren. Onder meer door de goede grip van de zolen, werden Vans in de jaren zeventig enorm populair onder skaters. Vans speelde hier handig op in door het ‘Old Skool’ model te ontwerpen, de eerste echte skateschoen met extra leren delen voor meer stevigheid. Door de jaren heen blijft Vans zijn schoenen perfectioneren voor gebruik door skaters en BMX’ers.

Vans klassiekers

Vans heeft in de vorige eeuw een aantal schoenen ontworpen die als klassiekers worden gezien en vandaag de dag nog steeds te koop zijn. Zo werd de eerste Vans slip-on in 1997 geproduceerd en is een verbeterde versie ook vandaag nog verkrijgbaar. Vooral het model met het zogenoemde checkers- of dammotief is geliefd. Vans Authentic is het allereerste model schoenen dat ooit verscheen en deze eenvoudige klassieker wordt nog steeds gemaakt. Momenteel nog veel gedragen is de Vans Old Skool, het eerste exemplaar met de inmiddels beroemde Sidestripe.

Sport en vrije tijd

Skaters kunnen kiezen uit een eigen lijn Vans schoenen, genaamd Vans SB. Voor wie gewoon een paar kwalitatieve, mooie sneakers wil, is de keuze eveneens groot. Er zijn modellen voor jongens en meisjes en dames en heren verkrijgbaar. De schoenen zijn er in rustige, gedekte kleuren, maar ook met expressieve prints. Textiel en canvas zijn veel gebruikte stoffen en er zijn eveneens leren en suède sneakers te koop.